2012. január 13., péntek

Neverland

Igazi gyöngyszemre bukkantam.
Valami nézhető dolog után kutattam, amit online le tud játszani a gépem a vacak kolis net mellett is, mikor belebotlottam ebbe a minisorozatba. Csupán két részes, fejenként 80 perc, de olyan hatása van, mint egy mozifilmnek és mégis ott az érzés a végén, hogy ebből ennyi nem elég.
Szeretem Pán Péter történetét. Igazi Disney mese helyes karakterekkel, tanulsággal és csodálatos világgal. Ez a sorozat pedig visszaadta az eredeti hangulatot némi plusszal egyetemben.
Ki is volt Pán Péter? Hogyan lett ő a fiú, aki sosem nő fel?
Eddig nem igazán gondolkoztam rajta, gondolom más se nagyon. Ez a minisorozat pedig pont erre a sötét foltra koncentrál, tehát amolyan előzményként szolgál a meséhez.
Ismertetőt nem írok, mert nem találtam megfelelőt és nincs is nagyon értelme. Túl rövid egy normális összefoglalóhoz. Lényegében arról szól, hogyan lesz egy átlagos fiúból varázslatos hős.
Egész más megközelítés, egész új és egész valósághű. Olyan szépen csempészik bele a mágiát, a tündéreket, a varázsport meg minden egyebet, hogy a néző elhiszi, lehetséges.
Ráadásul végig ott motoszkált a fejemben a már jól ismert Pán Péter történet. Vártam a krokodilt, vártam a ketyegő órát, vártam Hookot és vártam, hogy elveszítse a jobb kezét. Bepillantást engedett a színfalak mögé. Minden szépen a helyére került, Csingiling hogyan lesz Péter hű társa, hogyan tud repülni és hogy miért bosszantja folyton a kalózokat és azok miért vannak fasírtban az indiánokkal.
A látványra nem panaszkodom, bár néha elég gagyi lett az animáció, főleg a krokodil és a tündérek esetében. Csingiling nem olyan szép, hiába világít és csak akkor tetszett igazán, mikor Péter a tenyerébe vette. Akkor kifejezetten törékeny kis pillangóhoz hasonlított.
Péter és Hook karaktere, a kapcsolatuk tökéletesen kidolgozott. Nagyon tetszett, hogy a meséből már jól ismert se veled, se nélküled viszonyt végre megérthetjük.
A színészek is elnyerték szimpátiámat. Péter pont olyan lett, mint a mesében. A moziváltozatban, ami szintén egész jóra sikeredett, valahogy nem kaptam vissza azt a fiút, aki számomra megtestesíti Pán Pétert. Abban túlságosan koboldszerű és cseppet végletes volt. Ám Charlie Rowe igazi gyerekként viselkedik ebben a változatban. Okos, mégis naiv, jószívű, de tudja, mi az ára. Egyszóval tökéletes Péter.
Hook, vagyis Rhys Ifans szintén remek munkát végzett. Bonyolult karaktert alkottak a sablonos kalózkapitányból, ami inkább illik az eredetihez. Érdekesség, hogy Rhys Ifans játszotta a Harry Potterben Luna apját.
Aki még megfogott az Fox. Az ő karaktere sokat dobott az első részen, valósághűbbé tette.
Szóval ez egy kiváló sorozat rövidsége ellenére is. Ajánlom minden Pán Péter rajongónak, illetve azoknak, akik fantasyra vágynak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése