2012. február 27., hétfő

A szingli fejvadász

Mostanában nehezen veszem rá magam a latinozásra. Mindig találok valami más elfoglaltságot, mint most is.
Vasárnap moziban voltam Applequeen barátommal. A szingli fejvadászt néztük meg, amiről Molyon hallottam először. Molytársaim nagy lelkesedéssel várták, mivel egy könyvsorozat alapján készült.
Az előzetes egyből felkeltette érdeklődésemet és tipikusan olyan filmnek tűnt, ami egy csajos délutánra pont ideális.
Egy kellemes teázás után Applequeennel bevettük magunkat a moziba.
(Meg kell jegyeznem előző bejegyzésemhez kapcsolódva, hogy A's boyfriend makulátlanul megúszta a pénteki rendőrős incidenst. Mire mi hazaértünk a buliból, őt is elengedték. Csak néhány tesztet kellett végigülnie, hogy lássák, jó fiú és nem él semmiféle tudatmódosítóval. Nagy megkönnyebbülés ez mindenkinek.)
Szóval a film. Íme az ismertető:
"Stephanie Plum (Katherine Heigl) teljesen le van égve: már fél éve munkanélküli, és a tartozásai miatt a kocsiját is elvették. Mivel sürgősen pénzre van szüksége, kijátssza az utolsó lapját: meggyőzi hanyag unokatestvérét, hogy adjon neki munkát a vállalatában óvadékbehajtó ügynökként. Stephanie első megbízásával rögtön a környék legnagyobb simlise, az ex-zsaru és gyilkossági gyanúsított Joe Morelli (Jason O'Mara) nyomába szegődik - annak Joe Morelli-nek, aki a gimi idején elcsábította, majd lepattintotta. Nyakon csípni Morellit érzelmi és anyagi értelemben egyaránt kielégítő bosszú lenne, de miközben Stephanie megtanulja a szakma fortélyait Rangertől, vagány és vérprofi kollégájától, arra is rájön, hogy a Morelli elleni vád talán nem is teljesen megalapozott."

Könnyed vígjáték, ami már az előzetes alapján egyértelműen látszik. Sajnos azonban a szóban forgó kisfilm tartalmazza az összes főbb poént. Így pedig nem tudtam olyan sokat nevetni rajta, mint amire számítottam.
Katherine Heigl jól alakít, eddig sem okozott csalódást filmjeiben, ahogy most sem. Tökéletes a kissé ügyetlen, ízig-vérig csajos nyomozó szerepre. Persze közben belerázódik a munkába és a kezdeti tűsarkú, kiskosztüm szerelést felváltja a futócipő, farmer és bőrdzseki.
A szöveg rendben volt, főleg a Morellival folytatott párbeszédek tetszettek. Applequeennel teljes egyetértésben voltunk, hogy az egymás vérét szívó, civakodó párok sokkal jobbak, mint a turbékoló és nyáladzó förtelmek.
Külön ki kell emelnem a nagyit, aki igazán belevaló nénike és Kopót, aki bár nem szerepel túl sokat, a jelenetei a toppon vannak.
Szóval kedveltem a szereplőket, izgultam értük és nevettem rajtuk.
Azonban akadt néhány negatívum is. Az első, hogy könnyed romantikus film révén nem lehet sötét és durva, ez érthető, de mégis zavart, hogy megöltek valakit, mire a szereplők vállat vontak és mentek tovább. Szerintem túl könnyen vették a gyilkosságokat.
Ami még hagyott kivetnivalót maga után az Stephanie fegyverekhez fűződő kapcsolata volt. Az elején a céltáblát épphogy csak súrolta és pisztolyát mellőzve más fegyver után nézett vészhelyzetben. Aztán hirtelen fordult a kocka és csiribí-csiribá mesterlövész lett belőle.
Persze ez nem az a tipikus nyomozós akciófilm, itt a helyzetkomikumokon és a karaktereken van a hangsúly. Én azonban már csak ilyen piszkálódós típus vagyok.
Összességében jó film, kikapcsolódásnak tökéletes, de nem szabad komolyan venni. Csak élvezni kell gondolkodás nélkül. Romantikus vígjátékot kedvelőknek meleg szívvel ajánlom.

Egy kis aktuális:
Tegnap, vagyis inkább ma hajnalban volt az Oscar-díj átadás. Nem igazán követem nyomon az ilyen eseményeket, most mégis megemlítem. A kisfilm kategória nyertese ugyanis szerintem fenomenálisat alkotott. Nekem nagyon teszik. Minden könyvmolynak kötelező megnézni:
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

Ha már molyok, lassan molyfüggő leszek. Naponta meg kell néznem, mi újság moly.hu-n különben elvonási tüneteim lesznek. Gyakran találok valami érdekeset, mint ez a kis szöveg, amit valaki angolul írt ki. Annyira igaza van, hogy muszáj megosztanom:
"Hé, te! Igen, te! Ne elégedetlenkedj magaddal! Tökéletes vagy! Ne kívánd, hogy úgy nézz ki, mint valaki más, vagy hogy az emberek úgy szeressenek, mint valaki mást! Ne figyelj azokra, akik bántank! Ne utáld a tested, az arcod, a személyiséged! Szeresd őket! Nélkülük nem lennél önmagad. És miért lennél bárki más? Legyél elégedett azzal, aki vagy! Mosolyogj! Vonzani fogja az embereket. Ha bárki utál, mert boldog vagy magaddal, mutasd fel a középső ujjad és mondd, cseszd meg! A boldogságom többé nem függ másoktól. Boldog vagyok, mert szeretem azt, aki vagyok. Szeretem a hibáimat, szeretem a tökéletlenségemet. Ezektől vagyok én, én. És az "én" elég csodálatos."

Ha mindenki észben tartaná ezt a pár sort, több boldog ember lenne a világban...
Én igyekszem nem elfelejteni. No, és te?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése