2012. november 14., szerda

Vértestvérek

Ezt a könyvet egyetlen okból vettem ki a könyvtárból: vékony.
Mivel jelenleg szabadidőm a nulla és mínusz végtelen között ingadozik, nem nagyon merek hosszabb könyvekbe kezdeni, mivel ha jó, képtelen vagyok letenni. Ez pedig nem segíti a sürgető dolgaim megoldását, vagy a közérzetemet, mikor tananyag fölött görnyedve a regények felé kacsintgatok kínlódva.
Szóval rákaptam a vékonyka kötetekre, no meg a mangákra.
A borító nekem nagyon tetszik, a vörös és fekete mindig jó párosítás és az ujjlenyomat a szélén zseniális (folyton tapiztam, mivel kiemelkedik a borító síkjából). A cím találó, míg az oldalszám valóban megkapó, csupán 110. 
Könyvmolyképző Kiadó nyomta papírra és kapott vörös pöttyöt is. Besorolása szerint pedig krimi. Ezt én inkább krimiszerűre vagy krimicskére módosítanám.
Fülszöveg:
"A Lemeunier család békés vacsoráját az ajtócsengő éles berregése szakítja félbe. Ettől a pillanattól kezdve minden a feje tetejére áll: Brice-t, az idősebbik fiút a rendőrség öt gyilkosság vádjával letartóztatja. Az indítékok és bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy ő a bűnös. A szülők összeomlanak, már-már ők is elhiszik, hogy a fiuk követte el a szörnyűségeket. Egyedül Martin, Brice öccse hisz megingathatatlanul bátyja ártatlanságában, és elhatározza, hogy ezt be is bizonyítja. A fiú izgalmas nyomozásba kezd, melynek során sötét családi titkokra derül fény és a saját élete is veszélybe kerül. "
 Francia szerző munkája, vagyis francia nevek, illetve helyszínek vannak benne.
Kis kekeckedéssel kezdem. Csak nekem hangzik furcsán: "a rendőrség öt gyilkosság vádjával letartóztatja"? Ha már számszerűsítünk, tegyük hivatalos köntösben, ahogy a híradóban és a filmekben is szokták: "öt ember ellen elkövetett gyilkosság" vagy "ötrendbeli gyilkosság". Nekem az öt gyilkosság, olyan mintha azt mondanák: öt alma, öt csavarkulcs, öt ruhacsipesz....
A könyv szövege olvasmányos, gyorsan lehet vele haladni a rövid fejezetek és a totálisan egyértelmű cselekmény miatt. Valahol mégis fenntartja az ember figyelmét, főleg Martin magánakciójának köszönhetően.
A fülszöveg remekül összefoglalja a lényeget, nem is lehet róla többet mondani, mert azzal lelőném a végét. (No, nem mintha olyan meglepő volna...)
Azért mondanám csak krimicskének, mert ez egy mezei, könnyed nyomozós történet, ami távol áll a vérbeli krimitől. A krimi lényege, hogy homályos utalásokkal összezavarjon és elterelje a gyilkosság gyanúját a nagyira, fogorvosra, postásra, mikor jön a végén a nagy csattanó, hogy a sofőr a gyilkos. Itt pedig ez teljesen kimarad. Már a főszereplő nyomozásának beindulásakor ki lehet találni, ki áll a háttérben. Az ok pedig annyira egyszerű, hogy már unalmas.
Szóval nem nagy durranás, mégis ki lehetett volna hozni belőle sokkal többet, akkor is, ha a csavaroktól (vagy inkább azok hiányától) eltekintünk. Nagyon jó karakterdrámát lehetett volna kibontakoztatni. Iszonyúan érdekes, hogyan él meg egy család hasonló tragédiát. A szomszédok, ismerősök és persze a média szerepére nagyobb hangsúlyt lehetett volna helyezni. Ráadásul szinte csak Martint lehet kicsit megismerni a történet során, ami nekem édes kevés volt, bár ez a fiú igazán jól megalkotott szereplőnek bizonyult. 
Szerettem volna többet megtudni Brice-ról, apukáról, anyukáról, sőt a nagyiról is, aki eszméletlenül belevaló egy öreglány. 
A könyv vége megjósolható kártyák és teafüvek nélkül is és a pöttynek, no meg a korosztálynak megfelelően gyengére sikeredett. Itt tényleg hiányzott a dráma.
Összességében egy szórakoztató (két unalmas tanórát ütöttem el vele), de gyenge könyv. Nem bánom, hogy elolvastam, ám akkor sem vesztettem volna semmit, ha kihagyom. Krimikedvelőknek nem ajánlom, ahhoz gagyi, ám azoknak, akik épp ismerkednének a krimi műfajával, kóstolónak megfelel, hátha kedvet kapnak tőle valami "komolyabbra".

Olvasásjelentés:
Mint a bejegyzés elején említettem, elhavazódtam. Túl sok teendőm akad mostanában, így nincs időm olvasni, pedig van még két saját könyvem, könyvtárból kivett másik kettő, illetve két kölcsönkapott kötet is. No, meg az a kettő, amit épp olvasok (Tövisek hercege - otthon pihen a polcomon, A völgy - cipelem magammal, hátha beindul).
Ráadásnak hétvégén könyvtárba is megyek (vissza kell vinnem 4 könyvet) és úgysem tudok üres kézzel hazamenni, menthetetlen vagyok...
Ezekhez jön még a két új megjelenés, aminek visszaszámlálóját oldalt ki is tettem.  Egyiket beszerzem a jövőhéten, a másikat viszont még nem döntöttem el. Persze azt is meg akarom venni, csak most nincs igazán keret rá és nyakamon a Karácsony, ami ki tudja, milyen könyvakciókat jelent majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése