2013. január 21., hétfő

Belevaló nők

Molyon találtam egy érdekes kihívást, ami a könyvek vagány női szereplőit igyekszik összegyűjteni. Mivel egy részem feminista és kedvelem a belevaló nőket, megtetszett a dolog és agyalni kezdtem rajta. Amiből persze szokásomhoz hívem hosszú gondolati okfejtés lett és úgy érzem, nem árt, ha leírom. Szóval a kihívás koncepcióját követve fogom kifejteni véleményemet a tűzről pattant hölgyekről.
Kihívásért Andus molyocskát illeti a köszönet! 
Feladat:
"Gyűjtsünk olyan könyveket, amelyekben olyan hölgyek jelennek meg, akik igazán belevalók. Gondolok ezalatt egy igazi amazon természetű lányra, aki kiáll a véleményéért és harcol azért amit akar. A harc lehet akár egy szócsata, vagy egy igazi párbaj fegyverekkel. A lényeg, hogy minél több ilyen természetű nőt gyűjtsünk össze. 
A regényben lehet főszereplő, vagy akár mellék szereplő is."

Mielőtt azonban belemerülnék konkrét szereplők megnevezésébe, szükséges egy gyors áttekintés, mégis mitől lesz belevaló egy nő.
Nos, kétséget kizáróan férfiak által uralt világban élünk. A háttérben persze mindig ott vannak a nők is, ám a kirakatban tesztoszteronok trónolnak. Ennek megvan a maga társadalmi, kulturális, sőt biológiai oka is. 
A nő alaptermészete nem hódító jellegű, hanem inkább védekező. Szelídebb, simulékonyabb jellem, ez azonban nem egyenlő a gyengeséggel. A sztereotípia mégis gyengébb nemként kezeli a nőket. Ők bizonyára nem láttak még kölykét védelmező tigrist... Ezek a sztereotípiák pedig beleivódnak a fantázia világának karaktereibe is. 
A karakterek között töménytelen mennyiségű hisztis, gyenge akaratú, önző és buta nő foglal helyet. Ezek mellett mindig feltűnik egy férfi, az aktuális trend ideájához igazodva, aki megmenti az említett nőszemélyt és esetleg még uralkodik is felette. Persze mindezt romantikus mázba bújtatva, hogy a nő gyengeségét a szerelemmel palástolják. Nem igazán kedvelem ezeket a karaktereket, mert üresnek és jellemtelennek találom őket.
Azonban szerencsére akad bőven a fent említett típus ellentétéből is. Vannak erős női karakterek, akik nem várnak holmi hercegre, hanem kardot rántanak és megküzdenek a saját szabadságukért. Ha pedig mégis belefutnának egy csinos úriemberbe, ahelyett hogy egyből a karjaiba olvadnának, előbb megismerik, mérlegelik a kockázatokat és csak miután tényleg beleszerettek, akkor hajlandók romantikus irányba kalandozni. Ettől pedig nem váltanak karaktert, továbbra is megvédik magukat, ha szükséges, sőt még a hercegük védelmére is kelnek. Sokkal jobban kedvelem ezt a típust. Ráadásul a hozzájuk tartozó férfiszereplő is inkább megnyer magának, mint a macsó, uralkodó másik. Hiszen itt egyenlő társként kezelik egymást, meg amúgy is egy erős nőt csak egy erős férfi tud meghódítani igazán, míg egy gyenge jellemet egy kevésbé gyenge is megcsíphet. 
Hozok két példát képekkel illusztrálva:


Twilight tanulsága a nemekről:

Edward: "Becserkészlek, manipulállak, fizikailag rászedlek, úgy kezellek mint egy cselekvésképtelen gyereket és gyakran megfontolom, hogy megöljelek."
Bella: "Ez rendben van, én csak beletörődöm, hogy az én hibám. Amúgy is te vagy a férfi úgyhogy biztosan igazad van."

Bella tipikusan a gyenge női karakterek közé sorolható. Mint egy kiskutya, csüng szerelme minden szaván és nem is veszi a fáradtságot, hogy gondolkodjon, hiszen neki az is jó, ha gondolkodnak helyette. Szerintem totálisan életképtelen a csaj. 

Buffy tanulsága a nemekről:

Angel: "Hé, Buff, szükséged van rám, hogy az utolsó pillanatban betoppanva megmentsem az életed?"
Buffy: "Nem kösz! Csak hagyd hogy felszeleteljem ezt a nőgyűlölő fattyút, kezdve a golyóival. Aztán smárolhatunk."

Buffy egyértelműen erős és határozott nő, aki megoldja a saját problémáit. 


Szerelmi bánat kezelése Harry Potter módra:

"Amikor Hermionét elhagyta a szerelme, ő folytatta a keresést, hogy elpusztítsa a világ leghatalmasabb sötét mágusát." 

Hermionét nem könnyű összetörni. Túllép a fájdalmon és nem adja fel a céljait.

Szerelmi bánat kezelése Twilight módra:

"Amikor Bellát elhagyta a szerelme, ő magzati pózba gömbölyödött, hónapokra megdermedt, aztán leugrott egy szikláról."

Oké, nem mindenki olyan erős, hogy azonnal túllépjen a problémáin. Van aki előbb letargiába esik, de nem hónapokra. Amit Bella művelt finoman szólva is túlzás.

Félreértés ne essék, nem a Twilightot akarom most bántani, csak annyira adta magát, hiszen Bella a tipikus hisztis, buta és gyenge nő, aki nemhogy inspirálna és erőt adna az olvasóknak, hanem legalizálja az életképtelenség minden tünetét. Ez pedig egyáltalán nem pozitív példa.
Ellenben ott vannak az erős női karakterek, mint Hermione, akik arra buzdítják az olvasó hölgyeket, hogy róluk példát véve, nézzenek szembe minden nehézséggel, ne adják fel, küzdjenek a végsőkig. Ezért szeretem a belevaló női szereplőket, inspirálnak, életre nevelnek.
Most pedig számba is veszem azon hölgyek listáját, akik a leginkább hatottak rám.

Anita Blake
Ha vagány és erős nőkről van szó, ő nekem a number one. Anita egy alacsony, nem kimondottan erős testfelépítésű nő, akit első ránézésre bármelyik férfi megfog és arrébb tesz az útból. Csakhogy ez a hölgy korán sem védtelen, mellékállásban ugyanis vámpírvadász, szóval természetfeletti lényeket "eszik reggelire". Nem mellesleg jól bánik a lő és szúrófegyverekkel, jó kapcsolatot ápol a küzdősportokkal és általában előbb lő aztán kérdez.
Anita erőssége azonban nem csupán a fizikai dolgokon múlik, hanem a személyiségén is. Határozott, elvei vannak (az első kötetekben legalábbis, mert én most az eredeti Anitáról beszélek), nem könnyű kiborítani és a nyelve is jól vág. Szóval könnyedén megállja helyét sok-sok természetfölötti képességgel felturbózott férfi között, illetve a rendőrség szintén férfi többségében, mindeközben megőrzi nőiességét. 
Igazi nő, mert szívén viseli mások sorsát, fontos neki a család és nem hozza zavarba, ha tűsarkúban és kisminkelve kell megjelennie valahol. Persze a fegyvereit sosem hagyja otthon...
Egyből megkedveltem a Bűnös vágyakban és jó hatással volt rám, mivel elhitette, hiába nagyobb nálam valaki, még szembeszállhatok vele és akár győzhetek is. Én is ilyen erős akarok lenni. 

MacKayla Lane
Ő is egy belevaló csaj, bár az elején nem kedveltem és épp ez alapozta meg helyét az általam kedvelt női szereplők között. Mac látványosan fejlődik, fokozatosan válik határozott és erős nővé egy plázaszökevény, rózsaszín libából. 
Története során egyre bátrabb lesz, egyre jobban meg tudja védeni magát és egyre kevesebb ostoba öngyilkos akcióba mászik bele. Az ő világában is akadnak bőven erős férfiak, ám legalább ennyi erős nő veszi még körül. Ők pedig ösztönzően hatnak Mac fejlődésére és így közvetve a női olvasókat is inspirálhatják némi határozott céltudatosságra. 
Mac bár ízig-vérig nő, érdekli milyen a körme, a frizurája és hogy mások csinosnak találják-e, mégis megtanul a külsőségek mögé látni és nem okoz neki gondot a stílusváltás, ha a szükség úgy hozza. Továbbá ő is törődik mások sorsával és nem szégyelli, ha néha-néha elsírja magát a sok szörnyűség láttán.
Hosszú utat tett meg a Keserű ébredéstől a belevaló nővé válás útján. 

Isabel Culpeper
Ő elsősorban a személyiségében vagány csaj. Határozott, okos és igyekszik nem feltétlen az érzelmi hatásoknak megfelelően cselekedni. Tudja, mit akar és ezt próbálja elérni is.
Nekem a személyiségében, a csípős megjegyzései mellett, a gyászhoz való hozzáállása tetszett. Elveszített valakit, aki fontos volt számára és a világa kifordult a sarkaiból, ő mégis erős maradt. Választhatott volna könnyebb utat is, mégis inkább a harc mellett tette le a voksot. Nem tört össze, amit becsülök benne. 
Ő is egy pozitív példája az erős nőknek, még akkor is, ha a Shiverben nem a legszimpatikusabb karakter. (Én a Linger olvasása közben kedveltem meg igazán.)

Rám ez a három hölgyemény volt pozitív hatással. Harcaik és erejük segített, hogy magamban is a határozottságot keressem és több kitartással fogadjam az elém gördülő akadályokat.
Belevaló nőkre szükség van, hogy megmutassák, a gyengébb nem is tud a végsőkig küzdeni, ha akar, és nem mindenki vár arra, hogy megmentsék, hanem inkább a saját kezébe veszi a sorsát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése