2013. április 3., szerda

Mozgóképek VII.

Elkezdődött az április, naptár szerint bőven tavasz van (az időjárás persze tesz erre magasról) és eljött az ideje a következő filmes rovatnak. Szóval számba veszem, milyen filmeket néztem meg az elmúlt havas, esős márciusban. Ezúttal kilenc filmet hoztam változó műfajban.

A hét pszichopata és a Si-cu
"Marty (Colin Farrell) "A hét pszichopata" című forgatókönyve befejezésével küszködik. Billy (Sam Rockwell) a legjobb barátja, munkanélküli színész és részidős kutyatolvaj, aki mindenáron segíteni akar a cimborájának. Hans (Christopher Walken) Billy vallásos bűntársa, akinek erőszakos múlt van a háta mögött. Charlie (Woody Harrelson) a pszichopata gengszter, akinek hőn szeretett kutyáját Billy és Hans ellopja. Charlie kiszámíthatatlan, hihetetlenül erőszakos, és egy pillanatig sem habozik megölni bárkit, akinek köze lehet a rabláshoz. Marty most aztán megkapja mindazt a figyelmet és ihletet, amire szüksége van, de kérdés, hogy vajon életben marad-e addig, amíg befejezheti élete főművét."
Viccesen és érdekesen indult, ám nem vezetett sehová. Se füle, se farka történet, olyan kis semmilyen. Én végig untam és csak azért nem hagytam félbe, mert kíváncsi voltam, szegény kiskutyus túlél-e ennyi őrültet. 
Nem igazán tudom, kinek lehetne ajánlani, esetleg azoknak, akiknek túl sok szabadidejük van és nem tudnak mit kezdeni vele.

ParaNorman
"Kihez forduljon egy kisváros, hogyha ostrom alá veszik a zombik? Ki máshoz, mint a félreértett, kiközösített, furcsa kissráchoz, Normanhez, aki képes beszélni a halottakkal? A zombikon kívül Normannek fel kell vennie a harcot a szellemekkel, a boszorkányokkal, és, ami a legrosszabb, az idióta felnőttekkel is, hogy megmentse városát az évszázados átoktól. Tehát most ennek a szellemekkel suttogó fiúnak latba kell vetnie minden paranormális képességét, ami kísértetiesen komoly szellemi munka."
Ez egy igényesen megalkotott, szórakoztató mese. Nekem nagyon tetszett egyszerű karaktereivel és a foszladozó zombikkal. A különc főszereplő srácért pedig odavoltam. 
Meleg szívvel ajánlom minden mesekedvelőnek, illetve azoknak, akik zombis filmekre vágynak.

Zakkant Halloween
"Wren gőzerővel készülődik a várva várt halloween bulira. Azonban katasztrófa fenyegeti a fergetegesnek ígérkező partit, amikor édesanyja rábízza rosszcsont kistesója felügyeletét. Öccsének ráadásul trükkös módon nyoma vész, ezért legjobb barátjával és két másik segítőjével mihamarabb meg kell találnia, mielőtt anyukája megsejt valamit."
Vígjátékot szerettem volna nézni, ehelyett kaptam egy tipikus tinifilmet elcsépelt klisékkel teletömve. Már akkor váltanom kellett volna, mikor megláttam a nickelodeon feliratot. Hiába imádom a meséket, ezekből a tinifilmekből én már kinőttem. Eléggé fárasztott.
A maga műfajában azért megállja a helyét, szóval aki bohóckodó kamaszokat akar nézni, az nem fog csalódni.

Mi vagyunk az éjszaka
"A Napola és A hullám (Die Welle) rendezője, Dennis Gansel vámpíros filmet készített. A történet főszereplője egy 18 éves Lena nevezetű lány, akit megharap egy háromfős vérszívó csapat vezére. Ennek hatására vámpírrá változik, aminek a lány kezdetben még örül, de a társai erős vérszomjától megretten. Lena beleszeret egy zsaruba és úgy határoz, hogy elhagyja társait érte, ám ez nem megy túl egyszerűen...."
Gondoltam, alapozok német filmmel a Rubinvörösre és a rendező neve is csábított. (A hullám egy nagyon jó film.) Nem voltak túl nagy elvárásaim, így kellemesen csalódtam. A sztori szépen össze van rakva, a karakterek érdekesek és a végkifejlet is tetszetős. Bár megtartották a vámpírmítosz fő elemeit, vittek bele néhány apróságot, amitől egyedibbé váltak. Összességében tehát nekem tetszett. 
Ajánlom a vámpírfilmek kedvelőinek és azoknak, akik német művekre vágynak.

Csodagyerek
"Szörnyű tragédia törte ketté Sean életét. Még iskolás volt, amikor brutális rablótámadás következtében elveszítette az édesanyját, majd az összetört, alkoholistává lett apja elhagyta őt. Évekkel később a tizenhét éves, brooklyni kamasz még mindig képtelen megnyugodni, és főleg megbocsájtani. Megszállottan keresi az anyja gyilkosát, hogy igazságot szolgáltasson. Sean kettős életet él. Nappal csendes mintadiák, éjjel viszont a várost járja, hogy beteljesítse küldetését. Teresa Ames gyilkossági nyomozónak különös gyanúja támad."
Inkább drámának mondanám, mint kriminek, mivel a nyomozós szál eltörpül a karakterek kibontakozása mellett. Érdekes film, kissé lassú, ám a vége ütős. A főhős nekem kifejezetten szimpatikus volt, kicsit Yagami Lightra emlékeztetett a Death Note-ból.
Drámakedvelőknek ajánlanám, illetve azoknak, akik valami nem szokványos alkotásra vágynak, ami megdolgoztatja az ember agyát.

Hókusz Pókusz
"Az egykor boszorkányként megégetett Sanderson nővérek a XX. század végének egyik Halloween éjszakáján újra életre kelnek. A megelevenedett, szeleburdi boszorkányok, Winifred (Bette Midler), Sarah (Sarah Jessica Parker) és Mary (Kathy Najimy) ott folytatják tovább, ahol 300 éve abbahagyták. Kezdetben megidézőjük, a kis Max Dennison és kishúga lesz a boszik molesztálásának elsődleges célpontja, mignem feltűnik a szinen a gyönyörű Allison és három kisgyermeke, akik földöntúli képességükkel megtörhetik a 300 éves hölgyek varázsát."
Ezt a filmet Pucca barátom ajánlotta, mint az egyik kedvenc gyerekkori filmjét. Csodálkozott, hogy nekem eddig kimaradt, ám nem haboztam bepótolni.
Meglehetősen régi film és nagyon vicces a Szex és New York főhősét butus bosziként látni. Gyerekfilm, nem kell tőle eget rengetőt várni, csak nézni kell és élvezni a poénokat és a szöveget. Én jól szórakoztam rajta, kikapcsolt. 
Bátran ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt esős időben délutáni filmezéshez, garantáltan felvidítja az embert.

Fel!
"A 78 éves Carl Fredricksen felesége elvesztése óta magányosan, visszahúzódva éli mindennapjait. Az öreg házára szemet vet az a társaság, amely a környék telkeit már felvásárolta. Carlt azonban odaköti a sok emlék, köztük az a fénykép, amelyet nézve arról álmodoztak a nejével, hogy elutaznak a világ legnagyobb vízeséséhez. Az álmait sirató öregúr merész tettre szánja el magát. Kihasználva egykori léggömbárusi gyakorlatát egyetlen éjszaka alatt fellufizza a házát, és reggel, mielőtt az idősek otthonába szállítanák, felemelkedik vele a levegőbe. Dél-Amerika felé veszi az irányt, hogy megvalósítsa élete legnagyobb kalandját. Útjára egy potyautas kisfiú is elkíséri."
Hihetetlenül aranyos kis mese. A grafikája a maga nemében jó, bár engem taszítanak az ennyire szögletes vagy kerek arcok. A történet bűbájos, az elején cseppet szomorú, ám ez kell, hogy a néző szívéhez érjen az üzenet. A karakterek szerethetők, leszámítva persze a gonosz kutyatenyésztő tatát. Kevin pedig cseppet nevetséges, ahogy a Jégkorszak dodói is azok, bár jóval intelligensebb náluk.
Ezt is ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt, szerintem minden korosztály értékelni fogja.

Rokonlelkek
"George magányos, kiábrándult tinédzser, aki csak sodródik az árral. A fiú különc, félénk és visszahúzódó alkat, ugyanakkor tehetséges és jól rajzol, csak nagyon lusta. Egy napon azonban minden megváltozik. Találkozik ugyanis egy gyönyörű lánnyal. Sally pontosan az ellentéte, egyáltalán nem félénk és visszahúzódó, roppant népszerű a többiek körében. Úgy tűnik, hogy az ellentétek vonzzák egymást. A kezdeti nehézségeket leküzdve George és Sally egymásra találnak és összebarátkoznak. Kiderül, nagyon is hasonlítanak egymásra."
Romantikus vígjáték besorolást kapott, bár nem kimondottan az a nevettetős fajta, ahhoz túlságosan sok benne a drámai elem. Szórakoztató, tetszettek az érdekes karakterek, különösen George, mert Sally gyakran idegesített a viselkedésével, és akad benne mondanivaló is. Tetszeni tetszett, de nem is estem hasra tőle.
Kallódó művészlelkeknek meleg szívvel ajánlom.

A vér bibliája
"Az orvostanhallgató Milla a barátnőivel talál egy 500 éves Bibliát a boszorkányüldözés idejébe nyúlik vissza. Viccből kipróbálnak pár rituálét, és még akkor sem veszik komolyan a dolgot, amikor a kívánságaik teljesülnek.Közben pedig nem veszik észre, hogy egy sötét erőt szabadítottak fel, ami mindannyiukra nézve halálos fenyegetést jelent."
A vámpíros német filmen felbuzdulva néztem meg és nagyot csalódtam. Értelmetlen, sablonokkal dolgozó film. Karakterek gyengék, sztori lagymatag, rejtély csapnivaló, amin még a boszorkányság sem segíthet.
Nem tetszett, mert gagyi, így inkább nem is ajánlom senkinek. Aki boszorkányos filmre vágyik, biztosan talál sokkal jobbat is.

Nos, ebben a hónapban ezt a kilenc filmet néztem meg, jöhet az összesítő értékelés, továbbra is 10-es pontozás alapján:

ParaNorman                          ->   10
Fel!                                        ->   10
Csodagyerek                         ->    9
Hókusz Pókusz                      ->    8
Rokonlelkek                          ->    8
Mi vagyunk az éjszaka           ->    7
Zakkant Halloween                ->    4
A hét pszichopata és a Si-cu   ->   2
A vér bibliája                          ->   1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése