2014. február 3., hétfő

Mozgóképek XVII.

Januárban hat filmet sikerült megnéznem és mivel akadt köztük remek nem is egy, úgy érzem sikeres hónapot zártam, már ami a filmeket illeti.

A magányos lovas
"A magányos lovas egy izgalmas akcióval és sok humorral fűszerezett kalandfilm, melyben a hírhedt maszkos hőst, friss mai szemlélettel keltik életre az alkotók. Tonto, az amerikai bennszülött lélekharcos (Johnny Depp) számba veszi a korábban elmondatlan történeteket, amelyek a törvény emberét, John Reidet (Armie Hammer) az igazság jelképévé tették, miközben a nézők, mintha nagy meglepetések és humoros zsörtölődések elszabadult vonatán ülnének, szemtanúi lehetnek annak, ahogy a két valószínűtlen hős megtanul együtt dolgozni a kapzsiság és a korrupció elleni küzdelmük során."
Miért néztem meg? Johnny Depp. Van még kérdés?
Ez tipikusan olyan film, amit a színészek miatt néz meg az ember. Lényegében egy western paródia, ami önmagát sem veszi komolyan.  Tele van lehetetlenül abszurd poénokkal és hajmeresztő vonatos üldözéssel. Valahol mégis szórakoztató, én legalábbis jókat kuncogtam a legértelmesebb szereplőn, a fehér lovon. Aki szereti a paródia jellegű filmeket, amiben ellőnek minden műfaji klisét és felnagyítják a dolgokat, az nézze meg nyugodtam. Döglött madárkalap ide vagy oda, Johnny Depp az mégis Johnny Depp. Bár adhatnának neki valami jobb filmet is mostanában...

Időről időre
"21 éves korában Tim Lake rájön, hogy képes az időutazásra...Egy újabb gyászos szilveszteri buli után Tim apja közli a fiával, hogy a család férfitagjai mindig is képesek voltak utazni az időben. Tim nem írhatja át a történelmet, de változtathat azon, ami a saját életében történt és történni fog. Így hát úgy dönt, jobbá teszi a világot... azzal, hogy szerez egy barátnőt. Sajnos kiderül, hogy ez nem is olyan könnyű, mint hinnénk."
Az ismertetőt önkényesen megvágtam, mert jobb, ha az ember nem tud semmit a cselekményről. Ez a film ugyanis zseniális.
Régen láttam már ennyire aranyos, humoros (mert tele van az élet apróságaiból merített kedves humorral) filmet, aminek még mondanivalója is van.
Nagyon tetszett és bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kedves és értelmes filmre vágyik. Nem kell több szót ejteni róla, mert ezt látni kell és kész.

Férj és feleség
"A népszerű szerelmi szakértő, Dr. Emma Lloyd (Uma Thurman) egy rádiós műsorban tartott tanácsadása során akarva-akaratlanul bekavar Patrick (Jeffrey Dean Morgan) és Sofia (Justina Machado) románcába. A felrúgott esküvő miatt az elkeseredett Patrick sajátos módon áll bosszút. Barátjával feltörik az adatbázist, és Emma férjeként regisztrálja magát. Emma persze a technika ördögét okolja. Természetesen leendő vőlegénye, Richard (Colin Firth) sem veszi jónéven a dolgot, ezért Emma kétségbeesetten próbálja meggyőzni ismeretlen férjét, hogy váljanak el. Patrick azonban ahelyett, hogy megkönnyítené a dolgot, alaposan befűt a párnak."
Tipikus amerikai romantikus vígjáték. 
A főszereplő csajszi férjhez akar menni, aztán jön pár romantikus csavar és véletlen és ráébred, mást szeret. Ennyi és nem több. Közben akad néhány vicces jelenet és a rózsaszín lelkű nézők biztosan bele tudják élni magukat a filmbe, nekem viszont nem adott sokat. Könnyed délutáni kikapcsolódás. Láttál már ilyen filmet, de nem lesz baj, ha nézel még párat.
(Emmát amúgy a könyvével csaptam volna agyon, amennyi sületlenséget összehordott benne meg a rádióban...) 

A varázskard - Camelot legendája
"Ruber, a gátlástalan lovag elhatározza, hogy megszerzi Arthur király varázserejű kardját, az Excaliburt. A gonosz Griffmadár el is rabolja a fegyvert, ám az a Tiltott Rengeteg fölött kihullik karmaiból. Garret, a lovászlegény, Kayley - aki lány létére lovag szeretne lenni - meg a mókás kétfejű sárkány indulnak visszaszerezni a bűvös kardot..."
Ez a mese kilóg a sorból, mivel nem most néztem meg először.
Mikor általános alsóba jártam, az egyik rokonom moziban dolgozott és valahányszor rajzfilmet vetítettek, ingyen beengedett. A kedves büfés nénitől néha még potya kukoricát is kaptam. Akkor láttam először ezt a mesét és azóta imádom.
Remekül van összerakva, a grafika szép, a karakterek eszméletlenül jók, a szöveg meg lehengerlő. Egyedi, nem hasonlít semmi máshoz. Hol máshol lehetne vagány lány, vak srác és sziámi sárkányok kalandjairól hallani? A magyar szinkron pedig tökéletes. Annyira hiányoznak nekem ezek a régi jó mesék. Sajnos egyre ritkábban készítenek hasonlót.
Csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak, mert ez olyan rajzfilm, amit a felnőttek is garantáltan szeretni fognak. 

Jégvarázs
"Amikor egy gonosz varázslatnak köszönhetően a királyság az örök tél fogságába esik, Anna, a félelmet nem ismerő optimista összeáll az extrém hegyi emberrel, Kristoffal és az ő hűséges rénszarvasával, Sven-nel, hogy közösen megtalálják Anna testvérét, Elsát, a Hókirálynőt és véget vessenek fagyos varázslatának. Az Everesthez hasonlítható körülmények közt, titokzatos trollokkal és a lenyűgöző és igazán vicces Olaf nevű hóemberrel is találkoznak. Annának és Kristoffnak mágikus kalandokkal kísért útjukon a természet erőivel kell dacolniuk, hogy megmentsék a királyságot a teljes pusztulástól."
Azért a mai mesék között is lehet kincsre bukkanni, a Jégvarázs pont ilyen.
A látvány gyönyörű, a karakterek szerethetők és az egész történet úgy aranyos, ahogy van. Lehet rajta nevetni, izgulni a szereplőkért és a végén van tanulság is, hogy a kicsik pozitív üzenettel zárják a napot.
Tettszett, nem bánom, hogy megnéztem és csak ajánlani tudom. Viszont, ellentétben A varázskarddal, ez tényleg a fiatalabb korosztálynak készült inkább, így csak mesekedvelő felnőtteknek fog tetszeni.

Őrülten hiányzol
"Az angol Anna az egyik amerikai egyetemen tanul. A brit egyetemista végzetesen beleszeret az osztálytársába, az amerikai Jacobba. Szerelme nem marad viszonzatlan, az első igazi szerelmet egyszerre izgalmas és mámorító szenvedélyként élik meg, amely megváltoztatja az életüket. Ám Anna és Jacob kapcsolata nem várt próbatétel elé kerül. A lánynak ugyanis lejár a vízuma, és el kell hagynia az Egyesült Államokat. A nagy kihívás, hogy kapcsolatuk vajon kiállja-e az idő és a hatalmas távolság próbáját?"
Ez egy romantikus dráma a lassú fajtából. Csak az érzelmekre, azok változására építkezik és tele van csenddel, képekkel, amik többet mondanak néha, mint maguk a szereplők.
Egy bonyolult távkapcsolatot mutat be és nem ad semmi támpontot sem arra, hol a hiba (ami amúgy egyértelműen ott van, hogy a lökött csak elcseszi a vízumot, mert nyafka kislány) és hogy hol a megoldás. Szerelmesek? Igen. A néző is szerelmes lesz tőle? Nagyon nem. Több benne az árnyék, mint a fény.
Maga a történet nem igazán tetszett, de ahogy filmre vették az nagyon. Kifejező volt, amit értékelek.
Csak azoknak ajánlom, akik szeretik a lassú, eltöprengős drámákat, mindenki más unni fogja.

Értékelés:
Időről időre                     ->   10
A varázskard                   ->   10
Jégvarázs                         ->   10
Férj és feleség                 ->    7
A magányos lovas           ->    7
Őrülten hiányzol              ->    7

Végére hoztam egy kis cukiságot, mert ez a jelent úgy édes, ahogy van. :)

4 megjegyzés:

  1. Az Időről-időrét fejben már ajánlani akartam neked, gondoltam biztos tetszene. És nem tévedtem. :D Lassan kezdem úgy érezni, hogy szegről-végről rokonok lehetünk :P Én eddig négyszer néztem meg, mindig valakivel :)
    A varázskardot szerintem láttam, de nem emlékszem a történetre már. Ebből újranézés lesz! :)
    A Jégvarázst is láttam, aranyos mese, bár már egészen más, mint a régi Disneyk.
    A Magányos lovast pedig már kitűztem a megnézendők listájára, csupán Johnny Depp miatt :3 (Egyébként idénre ígérnek egy sci-fit Deppel, remélem jó lesz.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek után már én sem lepődnék meg, ha kiderülne, tényleg rokonok vagyunk. :D
      Sci-fi-t még Johnny kedvéért sem fogok bevállalni. Szeretem a filmjei többségét, de azért akad olyan film, amin még ő sem segíthet... :D (Lásd: Parnassus förtelem... brrr, a hideg is kiráz tőle)

      Törlés
    2. :D
      Hmm. Nem tudom láttam e azt a filmet, vagy részletet belőle. De ha nem, hát úgy érzem ezek után sem fogom. Egyébként én a Rumnapló végén csodálkoztam, mert nem szólt semmiről (nekem). Pedig bíztam Deppben.. Ez van, ha az ember sztárokkal lesz elfogult. :D

      Törlés
    3. Rumnaplót nem láttam, mert cseppet sem vonz a témája.
      Na, igen, az elfogultság nem mindig kifizetődő. :D

      Törlés