2014. április 13., vasárnap

Code: Breaker

Egy tipikus shounen anime néhol más műfajok beütéseivel.
Akimine Kamijyo mangája alapján készült és 13 epizódból áll. Mivel az utolsó rész semmit sem zár le végleg, valószínűleg csupán a képregény első felét dolgozza fel.
Ismertető:
A történet főhősnője, Sakura különös gyilkosság szemtanúja lesz, amit képtelen bizonyítani, mert az áldozatokból még hamu sem maradt. Másnap besétál osztályába a gyilkos és felborítja megszokott életét. Sakura ezzel a törvényen kívüli Code Breakerek világába csöppen és nagy lelkesedéssel veti bele magát a feladatba, hogy megváltoztassa hozzáállásukat Ougamival kezdve.
Többet nem szeretnék elárulni a cselekményről, mivel nem túlságosan szövevényes.
Ahogy már említettem, tipikus shounen, vagyis sok benne a harc, akad bőven szájkarate is és gyakran hozzák zavarba a főhősnőt. Ennyi és nem több.
Őszintén szólva kicsit csalódtam, mert az eleje igazán ígéretesnek indult, aztán valahogy eltűnt a varázs és maradt a bunyó.
Az elején Sakura megmutatja, hogy nem egy ügyetlen és gyenge lány, hiszen aikido bajnok és bárkit a padlóra küld. Ráadásnak pedig meglepően jól kezeli a felbukkanó különleges képességeket. Ahogy pedig évődik Ougamival az egész iskolát félrevezetve, mert ők csak egy szerelmi huzavonát látnak benne, feldobja az epizódok vidámságát.
Ougami az elején szintén érdekes figura. Tetszett, hogy igazi kis pszichopata volt, aztán persze lágyult, ahogy kell, valahogy mégis megmaradt a sötét oldala. A két főhős tehát remek párost alkot és bár nem csak az iskola tanulói képzelik oda a romantikus szálat, hanem a nézők is, ez a vonal üresjáratnak bizonyul.
Romantika tehát nincs benne, akad azonban helyette sok csihi-puhi. 
A Code Breakerek gyakorlatilag a kormány titkos bérgyilkosai, így a harc borítékolva van. Ougami pszichopata beütése pedig csak adalék, hogy még súlyosabbnak tűnjön a bűnözők feletti önbíráskodás. Valahogy nekem mégsem tűnt annyira komolynak ez a küzdelem. Hiányzott ugyanis a háttér kibontása, ami az ellenség színre lépésével tovább fokozódott. Hitomi egyszerűen logikátlan volt, kifordult önmagából, csak nem ismerte be.
A bunyóhoz természetesen kell sok-sok szereplő, jelen esetben hat srác. Ők pedig természetesen különleges képességekkel is rendelkeznek, mint Ougami lángjai. (Amúgy a kék lángjai cseppet sem ijesztőek. Én csak sóhajtoztam tőlük, mert ismét Rin elvonási tüneteim lettek. Az ő lángjai sokkal ütősebbek!) Ráadásnak pedig annyira szépnek szerették volna megalkotni őket, hogy túlzásokba estek. Megint nehéz ugyanis biztosra mondani, hogy igen, ezek fiúk. Ouji talán a leglányosabb, nem csak úgy néz ki, hanem úgy is viselkedik, mint egy csaj. Yuuki macskaimádata pedig már inkább szánalmas, mint aranyos. Kissé zakkant a srác, bár mindenkinek van valami furcsasága ebben az animében.
A harcok el vannak nyújtva, ahogy a műfajban mindig és gyakran megállnak a szereplők, hogy verbálisan is egymásnak essenek néha sehová sem vezető hosszú párbeszédekbe bonyolódva. (Na, ezért nem a szívem csücske a shounen...) Közben próbálgatják szárnyukat a drámai elemek, csak nem jutnak messzire. Ahhoz ugyanis, hogy mélyebb mondanivaló is kerüljön a sorozatba, teret kellett volna engedni a szereplők és múltjaik kibontakozására. Csakhogy erre nincs sem idő sem hely a" nagy küzdelmek" mellett.
A grafika nem rossz, van benne néhány kifejezetten jól megalkotott jelenet, de semmi kiemelkedő. A zene pedig nekem felejtős volt.
Összegezve tehát ez az anime tipikus shounen. Aki szereti ezt a műfajt, nem fog csalódni benne, unaloműzésnek megfelel. Azok azonban, akik valami komolyabbra vágynak, keressenek tovább, vannak ennél sokkal érdekesebb és izgalmasabb alkotások.

Code Breaker csapat:
Ouji, Toki, Ougami, Yuuki, Hieke

Érdekesség:
Ougami szinkronhangja (Nobuhiko Okamoto) ugyanaz, aki a már említett szívem csücske, Rin (Ao no Exorcist főhőse) hangját is kölcsönözte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése