2014. június 7., szombat

A szépség és a szörnyeteg

A szépség és a szörnyeteg az egyik kedvenc Disney rajzfilmem. Épp ezért, mikor megtudtam, hogy újra feldolgozzák, méghozzá egy látványos francia mozifilm keretein belül, azonnal tudtam, hogy látnom kell. Nem is haboztam elmenni miatta a moziba.
Ismertető (bár szerintem a történet főbb vonalait mindenki ismeri) :
"Valamikor a XIX. század elején járunk. Egy jómódú tengeri kereskedő vállalkozása hirtelen csődbe jut, így a fényüző palotából kénytelen egy vidéki majorba visszavonulni. A hat gyermekét egyedül nevelő apa mindent megpróbál sorsuk jobbra fordítása érdekében megtenni, de hiába. Egy, a városban tett fárasztó, és sikertelen útja során az erdőben hazafelé menet véletlenül egy rejtélyes kertbe téved, ahol egy szál rózsát tép le legkedvesebb gyermeke, a legkisebb lánya számára. Ártatlannak tűnő cselekedetével azonban magára haragítja a kert, és a hozzá tartozó romos kastély titokzatos urát. A Szörnyeteg a letépett rózsáért cserébe az apa életét követeli. A család legifjabb leánya, önmagát hibáztatva a balszerencséjük miatt, magára vállalja az ítéletet, és otthonról megszökve önként veti magát a Szörnyeteg karjaiba. Csakhogy a kínok és a halál helyett valami egészen más vár rá: minden este csodaszép ruhákban a Szörnyeteg dúsan terített asztalánál vacsorázik a kastélyban. A napok múlásával, ahogy minél jobban megismeri a Szörnyeteget, annál inkább bizalom alakul ki közöttük. A lány álmaiban felsejlenek a Szörnyeteg múltjának darabkái, s lassan összeáll ezekből az egykor jóképü és kedves herceg igaz története. A Szépségre hárul a feladat, hogy bátorságával felülemelkedjen a veszélyen, és kimentse a herceget a gonosz varázslat hatása alól."
A történet már rengeteg változatot megélt, mindig akadt benne valami újítás és ez az új film sem kivétel.
Ahogy kicsit utánaolvastam, a rendező, Christophe Gans egyrészt visszanyúlt az első változathoz (ez jól látszik Belle családján), másrészt nagyobb hangsúlyt szánt a főhősnőre, mint a szörnyetegre. Mindezt pedig, hogy meglegyen a szükséges tündérmese hangulat, még több varázslattal fűszerezte.
Bevallom, nagy elvárásaim voltak, amelyeket nem sikerült maradéktalanul teljesítenie. Épp ezért sorra veszem, mi tetszett (de az nagyon), majd pedig azt is, mi nem.
A látványvilág lenyűgöző. Már ezért érdemes volt elmenni a moziba. A széles vászon előtt szinte elfolytam gyönyörűségemben ettől a sok barokk-rokokó díszlettől. Remek mesés hangulat áradt minden egyes képkockából. A sok növény - legyen rózsa, vagy csak néhány fűszál -, a kastély, a ruhák, a szobrok igazán varázslatos környezetet teremtettek. Mindig tudtam, mire számíthatok, olyan jól megalapozták az események hangulatát.
Ehhez a látványhoz pedig tökéletes zene társult. A dalok passzoltak a mesés jelleghez és néhány különösen belopta magát a szívembe. Pierre Adenot piros pontot érdemel.
A színészek is rendben voltak. Kicsit ugyan tartottam a szörnyeteg ábrázolásától, de ez alaptalannak bizonyult. Látszott, hogy rá kifejezetten sok időt és energiát szántak. (Ez mondjuk nem mondható el a kutymákokról és az őzsutáról...) A külsőségeken kívül, a személyiségük is szépen kibontakozott. Itt is elsősorban az úriembert lehet kiemelni.
Vincent Cassel tökéletes volt a szerepre, mert pont olyan mogorva és néhol arrogáns volt, ahogy egy szörnyetegnek lennie kell. Közben mégis tudott egy-egy kedvesebb félmondatot elejteni, hogy a néző lássa, még sincs kőből a szíve.
Az is tetszett, hogy mindkét szereplő kapott hátteret, volt múltjuk, saját életük és nem csak onnantól kezdtek el létezni, hogy találkoztak. Azonban míg Belle előélete, itt elsősorban a testvéreire gondolok, nagyon tetszett, addig a szörnyeteg múltja kevésbé. Itt értem el a fordulóponthoz.
Ebben a mesében a mondanivalót szeretem a legjobban. Az üzenetet, hogy nem csupán a külső számít, hogy meg kell ismerni a másikat, mielőtt ítélkeznénk felette és azt a szép fokozatosságot, ahogy az ellentétek találkoznak és lassan összecsiszolódnak. Ezt vártam ebben a változatban is, de sajnos nem kaptam meg.
A szörnyeteg múltja kicsit túlságosan mesés lett (nem elégedett meg egy tündérrel, kellett neki nimfa és istenség is), bár ezt leszámítva jó volt. Szomorú, de tanulságos történet, ami jól magyarázza miért viselkedik az úriember úgy, ahogy. 
Csakhogy ez a múltbéli történet van fenntartva arra is, hogy megtartsa a jelen románcát, ez pedig túl sok. Belle az álmaiban ismeri meg a történetet és közben ébren még csak meg sem próbálja megbeszélni a dolgot a szörnyeteggel. Sőt, alig van kommunikáció a két főhős között. Napi egy órára találkoznak, akkor is csak összekapnak, majd bumm, már fülig szerelmesek is a másikba. Miért? Nincs alátámasztva Belle vonzalma. Annyit lehet tudni, hogy megismerte a múltját, de ez csupán az első lépés egy kapcsolathoz, mert ami múlt, elmúlt. A jelenben nincs kibontva a vonzalom, nincs változás a kapcsolatukban csak hopp ma utállak, hopp ma meg már szeretlek. Ezzel pedig nálam elveszett az üzenet.
Még néhány dolog zavart, az aktuális negatív figura - aki amúgy nem sok szerepet kapott -, és a szörnyeteg visszaváltozása. 
A filmvégi csata cseppet sok volt, túlságosan epikusra szerették volna és átestek a hátasló túloldalára, majd jött a szörnyeteg csatabéli képességeinek hiányossága, a sérülés és a menekülés. Menekülés? Mi a fenének? Ha az erdő istene megtámadta őket akkor utána miért engedte visszaváltozni? Oké, Belle két tizedmásodpercnyi hókuszpókusz következtében belezúgott, de ennyi miért elég? Nem értem az öreget...
A rossz fiú leradírozása a képről pedig szerintem mindenkit hidegen hagyott. Unszimpatikus volt, de tényleg nem sok vizet zavart, akár meg is úszhatta volna, az sem érdekelt volna senkit, még a kutymákokat sem.
Na, igen, kutymákok, jobban szerettem volna egy órát és egy gyertyatartót helyettük...
Összességében tehát tetszett is, mert nagyon látványos és hangulatos, és nem is, mert a sztorin esett változások nem mindegyike volt ínyemre.
Ettől függetlenül ajánlom mindazoknak, akik szeretik a szépség és a szörnyeteg románcának történetét. Érdemes ezt a változatot is megismerni, de kétségtelen, hogy a Disney mesét semmi sem múlhatja felül.


Kedvcsinálónak két dal a filmből:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése