2014. július 30., szerda

Witches of East End

Régen írtam sorozatokról. Pedig bele-belenézek néhányba, ám egy idő után hanyagolom őket. Ha nem szippant be a világuk (mint a Trónok harca vagy az Odaát), akkor az X. rész után fárasztani kezdenek, megunom őket és el is felejtem, hogy léteznek. Néhány rész alapján szerintem nem érdemes véleményt írni róluk, így ezen sorozatnéző próbálkozásaim nyom nélkül maradnak.
Mostanában viszont találtam egyet, ami megérdemli a figyelmet. (Legalábbis az első évad alapján.)
Melissa de la Cruz négykötetes regénysorozata alapján készült. A könyv magyarul még nem érhető el, ám az írónő egy másik misztikus sorozata - Kékvérűek sorozatnéven - felelhető a Kelly Kiadó kínálatában (sajnos csak az első 3 kötet a 7-ből...), illetve az ifjúsági könyvsorozatát is meg lehet találni a magyar könyvesboltokban. Utóbbit Beach Girl címen az Ulpius-ház kezdte kiadni és el is jutottak a harmadik kötetig, így már csak egy könyv kellene, hogy legalább ez a sorozat teljes legyen magyar fordításban.
No, de vissza a boszikhoz. Ismertető:
"Melissa de la Cruz bestsellere szolgált a Witches of East End alapjául, amely a Beauchampekről, egy többgenerációs boszorkánycsaládról szól. A családfő Joanna Beauchamp - két lánya van, Ingrid és Freya, akik véletlenül felfedezik a családi titkot. Így amikor sötét és rejtélyes eseménysorozat veszi kezdetét, beleértve ebbe Joanna gonosz testvérének, Wendynek a felbukkanását is, az életükön úrrá lesz a káosz és a hölgyek végül kénytelen elismerni, hogy igazi hivatásuk mégiscsak a boszorkányság."
Ismertető nem mond sokat, de nincs is rá szükség. Ez a sorozat ugyanis részben kifejezetten tipikus.
Pont azokat a mozzanatokat tartalmazza, amelyeket a mostanában népszerű misztikus sorozatok (értem ide a vámpírsztorik tömegét is), illetve a családi titkok, szerelmi sokszögek és kisebb-nagyobb kalandok sem tűnnek ismeretlennek a gyakorlott sorozatnézők számára. Csakhogy minden sablon ellenére, igazán egyedi ez a történet.
Először is végre egy olyan természetfeletti sorozat, ami nem kamaszokról szól. A főszereplők felnőtt emberek felnőtt problémákkal, legyen szó munkáról vagy párkapcsolatról.
Másodszor a mágia szépen körül van határolva, megvannak a korlátai, a bájai és veszélyei egyaránt. Illetve az évad végére kiderül a forrása is, aminél picit ugyan húztam a számat, de passzolt a sztorihoz.
Harmadszor, bár látszik a képi világon, hogy nem vitték túlzásba a költségvetést, ez cseppet sem zavaró. A varázslatok egyszerűek, könnyedek és megvan a maga szépségük, így a néző nem esik ki a sorozat világából. Igaz, a csatajeleneteken van még mit dolgozni. (Oké, ez is csak a végén volt, de ha már finálé, lehetett volna ütősebb a csajbunyónál...)
Negyedszer boszorkányokról szól, kell ennél több indok? Nagyon szeretem a boszorkányos témát.
Szóval egyszerre szokványos, mégis egyedi, talán épp ebben rejlik a bűbája. Az első résznél úgy voltam vele, elmegy, aztán megnéztem még egyet és még egyet és egyszerűen beszippantott.
Megkedveltem a szereplőket, különösen Wendyt. Nagy kedvencem lett és nem csak azért, mert időnként macskabőrbe bújik, hanem mert a sorozat kissé szarkasztikus humora neki köszönhető. Laza, vagány és igazán boszorkányos nőszemély, abszolút kedvenc karakter.
Persze a többiek is rendben vannak, az aggodalmas anyuka, a lázadó lány és a visszafogott könyvmoly szerepében. Remek csapatot alkotnak, főleg ha félresikerült varázslatok megoldásáról van szó.
A varázslatok nem merülnek ki a ceruzalebegtetés és bájitalfőzés alapjainál, hanem gyökeret vernek a múlt rejtélyes szövevényeibe. Ez pedig egy újabb adalék a sorozat ínyencségéhez. Több epizód a múlt századokba enged bepillantást, és ahogy halhatatlan körökben lenni szokott, a régi ügyek újra és újra napirendre kerülnek. Nekem nagyon tetszett ez a kis utazgatás az időben.
A rejtélyek és titkok fokozatosan bontakoznak ki és úgy tűnik, kifogyhatatlan utánpótlással rendelkeznek. A cselekmény lépésről lépésre halad előre, egyik rész építi a következőt és mindig van valami aprócska titok, ami továbblendíti az eseményeket.
szerelmi háromszög
Bár a főszereplők között a nők vannak többségben, azért a srácok sem lettek mellőzve. Két állandó férfiszereplő  szerelmi háromszöget alkot az egyik ügyeletes boszorkánnyal. Mivel már az első pillanattól nyilvánvaló volt a dolog, nem különösebben zavart ez a sablon minden kiszámíthatósága ellenére sem. A figyelmemet ugyanis volt bőven más mozzanat, ami lekötötte, így a romantikus évődés csak egy plusz legyintésnek tűnt a varázspálcával.
A romantikus vonal egyébként erőteljesen van jelen, mindig fel-felbukkan egy újabb udvarló valamelyik hölgy küszöbén.
Összefoglalva izgalmas és fordulatos sorozat, nekem tetszik.
Bátran ajánlom minden boszirajongónak, illetve azoknak, akik új sorozatba kezdenének és nem zavarja őket a mágikus fűszer.
Az első évad 10 epizódból áll, míg a második jelenleg is fut és információm szerint 13 részre nyúlik majd.

Bár a zene nem túl hangsúlyos, azért találni néhány remek muzsikát a repertoárban:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése