2015. július 30., csütörtök

Amerikai süti

cookies
Nagyon régóta szerettem volna rájönni, mi olyan jó az amerikai sütiben, amitől mindenki rajong érte. Szereztem is néhány cookies (talán ez a becsületes neve) receptet, de egyik sem vált be. Applequeentől kapott instrukciók alapján valami morzsás és kemény dolgot sikerült összehoznom, míg egy másik receptet ki sem próbáltam a hozzávalók miatt. (A mogyoróvaj drága és nem is lelkesedem érte.) Szóval eddig nem sikerült rájönnöm, miért ez a legnépszerűbb sütemény az USA-ban és miért szerepel minden amerikai filmben. Pár perce azonban megvilágosodtam. Lett ugyanis egy remek receptem, amelyet cseppet átvariáltam, kipróbáltam és jelentem, megvilágosodtam.
Ez a süti egyszerű, mint a faék és nagyon finom. Olyan mint a sós mogyoró, nehéz leállni vele. Szóval közkinccsé is teszem, hátha olvasóim kedvet kapnak egy kis sütögetéshez.

Hozzávalók:
240 g. liszt, 150 g. vaj, 125 g. cukor, egy tojás, egy tábla csoki, egy teáskanál vaníliás cukor, csipet sütőpor, csipet szódabikarbóna és csipet só

Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és a csipet sóval.
A vajat, a cukrot és vaníliás cukrot, illetve a tojást robotgéppel összedolgozzuk. Nagyobb fokozaton pár percig tart a folyamat, míg egy sárga massza lesz, amihez aztán fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket. Nagyon ragadós a tészta, így fontos a folyamatos eldolgozás.
Aztán jöhet a csoki. Én Boci étcsokoládét használtam, de ez ízlés dolga. (Anyukám például kijelentette, hogy neki legközelebb fehér csokisat süssek.) A tábla egyik felét lereszeljük és beledolgozzuk a tésztába, míg a másik felét apró kockákra vágjuk.
Az immár csokis masszából kézzel kis gombócokat formálunk és a sütőpapírral kibélelt tepsiben ellapítjuk őket, így lesz meg a tallér forma. Ne rakjuk túl közel egymáshoz őket, mert sütés közben picit megnőnek! Mielőtt a sütőbe kerülnek az apróra kockázott csokiból nyomjunk néhányat a tetejükre. Én hármat-hármat tettem mindegyikre.
180 C°-on 15 percig sütjük. Tovább ne, mert hamar megég!

egy adag amcsi süti

A legjobban az tetszik ezekben a sütikben az egyszerűségük mellett, hogy óramű pontossággal sülnek. Három körben sütöttem ki őket és mindegyik tepsit másodpercre pontosan 15 percenként vettem ki és ugyanolyan szépen sültek át.
A színük pedig azért ilyen változatos, mert a nyúlós masszába robotgéppel sem sikerült teljesen eloszlatnom a csokireszeléket, így néhol barnább, néhol sárgább lett a tészta, de ez az ízét nem befolyásolja.
Most már tehát értem, miért szeretik az amerikaiak annyira ezeket a cookies-okat: egyszerűek, de nagyon finomak. 
Aki kedvet kapott hozzá, ne habozzon, egy óra alatt elkészülnek és tényleg finomak. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése