2017. május 17., szerda

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov egy tündéri cseh város. Több szempontból is szeretem, így ebben a bejegyzésben ezen szempontok alapján mesélek kicsit róla.

Gyönyörű
A képek valószínűleg önmagukért beszélnek, de azért mégis megpróbálom összefoglalni, miért gyönyörű ez a város.
Egyrészt, mert van folyója, nem is akármilyen, hanem kanyargós, kecses és ez egy különleges fekvést ad a helynek. Az ember nem tud úgy sétálni, hogy ne kelljen legalább egyszer átkelnie a Moldván. 
A körülötte elterülő erdős dombok és hegyek csak növelik a folyópart szépségét. A zöld környezetre egyébként senkinek sem eshet panasza, mivel a város tele van kerttel és parkkal.
Az utcaszerkezet a folyónak és a középkori alapnak köszönhetően szintén kacskaringós. Szűk kis utcácskák gabalyodnak egymásba, ahol jó eltévedni is. Igaz, nem nagyon lehet, mert méretét tekintve picike városról van szó. Gyalog minden nap könnyűszerrel bejártuk vagy hatszor.
Az utcák macskakövesek és mivel a domborzat errefelé cseppet sem sík, több részen - főleg a vár környékén - még emelkednek is. Az ember ezért jól teszi, ha néha a lába elé is néz. Pedig van itt bőven más látnivaló, például a tüneményes házak.
Cseréptetős, színes házikókról van szó, amelyek hasonlítanak egymásra, mégis egyediek. A többségük persze panzió, mert a város másból sem áll, mint panziókból, kocsmákból és szuvenírboltokból, ám még ezeket is érdemes körbefényképezni.
Egyszerűen jó itt sétálgatni a hangulat miatt és mert gyönyörű.

Minden utca végén van valami...




Csak egy átlagos fagyizó...

Történelmi
Szakmai ártalom, de nagyon szeretem a régi helyeket. Jó érzéssel tölt el belegondolni, hogy milyen sok ember sétált már végig azon az utcán, ahol én járok, és most nem a hadseregnyi kínai turistára gondolok. Ennek a városnak pedig lenyűgöző a középkori hangulata. Igaz, ez egy 13. századi építésű várral megkoronázva nem túl nehéz.
így őrködik a vár a kis házikók fölött
Hatalmas mázli, hogy ezt a várat bizony soha senki nem bántotta. Nem kezdte a lakosság elhordani a tégláit, hogy házat vagy istállót építsen belőle, nem ágyúzták szét a kora újkorban, nem égett porig és még a világháborúkat is sértetlenül megúszta. Csoda!
Pedig nem épp picike várról van szó. Van egy magas tornya, masszívak a falai, több átkötő híddal kapcsolódnak egymáshoz az épületek és még egy árok is húzódik a bejárat előtt két medvével. Oké, a medvékben én konkrétan nem hiszek, mert öt nap alatt sem sikerült megpillantanom őket, pedig állítólag ketten vannak és San Diego erősködik, hogy léteznek és pár éve látta őket...
A puszta kilátás kedvéért is érdemes felbaktatni ide, ám ha valaki többet akar látni és megtudni, több programból választhat.
várudvar és az épületek egy része
Egyrészt meghatározott időközönként indítanak vezetett várlátogatást. (Egyéni látogató egyébként nem mehet be.) 
Szerencsénk volt és kifogtunk egy angol nyelvű vezetést, bár a legtöbb túra cseh nyelvű. A beltérben nem szabad fényképezni, így azt nem tudtam dokumentálni, ám nem is baj, mert így élvezhettem a túrát a sok kanadaival, akik közé beolvadtunk és a mosolygós és cseppet sem fázós vezetőnkkel. (Tipp: mindig legyen nálad pulóver vagy kabát, ha várat vagy templomot mész látogatni, mert sokkal hidegebbek, mint gondolnád.)
A túra nagyjából egy órát vett igénybe és csak a vár egy részén kalauzolt át minket. No, de szinte rögtön utána mentünk a következő látogatásra, ami az egyik legnagyobb élmény volt.
az ablakok mögötti szobákban jártunk
Volt olyan mázlink, hogy sikerült helyet szereznünk a barokk színházba angol nyelvű vezetővel. Ehhez pedig igazi szerencse kellett, mert ritkán indítanak ilyen túrát, naponta maximum egyet és csak 20 főt fogadnak. (Tipp: vedd meg nyitáskor a jegyet, mert így beoszthatod az idődet és nem érhet csalódás.) A színház lenyűgöző. Egész Európában csak kettő barokk színház maradt meg, az itteni közülük az egyik és talán az épebb is. Az épület ugyanis szintén minden esetleges kárt megúszott köszönettel annak, hogy nem sokat használták. Az eredeti berendezés, a jelmezek, az eszközök így mind megvannak ma is és még működnek is. Évente kétszer opera előadásra megnyitják, amire csillagászati áron lehet csak jegyet kapni és nagyjából egy évvel előre meg kell venni, olyan kapósak. Látva a színházat belülről, ezt teljesen megértem.
A színpad és a barokk díszletek meseszépek és a kis túra során még a színpad alá is bekukkanthattunk, hogy lássuk, hogyan működtetik az egészet. Lenyűgöző élmény volt!
Várnéző programunknak azonban még mindig nem volt vége, mert megnéztük a múzeumot is és felmásztunk a toronyba, hogy gyönyörködhessünk kicsit a város magaslati látképében.

kilátás

a vár oldala

Áradozhatnék még tovább erről a meseszép városról, de inkább nem teszem. Egyszerűen csak arra biztatok mindenkit, aki szeret macskaköves utcákon bolyongani és középkori hangulatra vágyik, hogy látogasson el ide. Remek hely, garantáltan nem fog csalódni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése